Bojdeuca lui Ion Creangă

Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău, in orasul Iasi, primul muzeu literar memorial din România este unul din cele 12 obiective face Iași Muzeul Literaturii române. Surprinzător, aspect de vechi, județul Iași, la 1 kilometru distanță de Piața Unirii (centrul orașului), abrupte de relief (alternând între deal și vale amintind de obicei spațială română teoretizat de români, poet și filozof Lucian Blaga) dă impresia de a fi într-un îndepărtat sat. Acolo a trăit Ion Creangă (1837 – 1889), cel mai mare, cel mai celebru și iubit de români povestitor, din anul 1872 la 31 decembrie 1889. Acolo a întâlnit și împrietenit cu Mihai Eminescu (1850 – 1889), cel mai mare poet român.

A fost acolo că Ion Creangă a scris întreaga operă: poveștile, povestirile și amintirile din copilărie. Casa aia cu nume de Ion Creangă-o colibă – pare să fi venit dintr-un basm. În mod natural, s-a păstrat până astăzi în aceeași formă a avut între anii 1872 și 1889. Este o casă cu două camere mici, cu un nord prispă, în cazul în care ușa de la intrare este și un popular loggia, în mare măsură, deschis la orizontul de est sprijinit de către Ciric si Sorogari dealuri.

Două ferestre (în formă de cruce), pe de o parte a usii de la intrare și cealaltă. Cu acoperiș de șindrilă (brad mic scânduri gresie) este dat viață prin două elemente simbolice: hornul prin care fumul iese și luminator, un fel de fantezie ochi prin care această creatură ciudată respiră. Cabana a fost deschis pentru public pe data de 15 aprilie 1918, fiind primul muzeu literar memorial din România. Cu toate acestea, casa cea mică a fost vizitat din 1890, imediat după moartea scriitorului, de către elevi, studenți, profesori și jurnaliști. De la inaugurare și până astăzi, casa și muzeul au fost restaurate și reorganizată de mai multe ori. Cea de-a doua restaurare, după 1918 una, a avut loc între 1933 și 1934.

Între 1965 și 1968, secțiunea de documente din colibă care s-au alăturat lui Ion Creangă, muzeul de la biserica Golia din Iasi. Un documentar expoziția a fost organizată cu privire la viața și opera lui Ion Creangă în colibă. O camera single inclus obiecte memoriale. Între 1984 și 1989 bojdeuca lui Ion Creangă a suferit lucrări complexe de teren consolidare, amenajarea unui amfiteatru în aer liber, având 250 de locuri, ridicând-o clădire specială concepută pentru a adăposti documentar expoziție pentru Viața și Operele lui Creangă și coliba bibliotecă, camere auxiliare, depozit, camera de supraveghere, restaurare și reorganizare opere de Ion Creangă hut muzeu. De asemenea, de această dată au luat în considerare autentice de întreținere a acestei excepționale casa. În interior sunt expuse în cele două camere și în verandă numai obiecte aparținând scriitorului și a familiei sale.
Colecția de obiecte memoriale originale – s-au găsit în colibă – este deosebit de prețioase:

un portret în ulei pictat de V. Musnetanu, în 1889 – anul de la moartea scriitorului.
același pictor V. Musnetanu a pictat un portret în ulei de Tinca Vartic, care a fost trăit cu Ion Creangă în colibă;
nu este încă disponibil pe dispozitiv de sablare, stilou si calimara folosite de Ion Creangă să scrie lucrarea sa;
ceasul și cutie de tutun sunt alte două memorial obiecte simbolice;
în colibă există românești autentice, covoare din lână, vopsite în culori naturale;
cuptor – ca un element central al casei înconjurat de obiecte folosite în secolul al 19-lea bucătărie: masa rotundă din lemn, linguri, farfurii, oale, etc.

În noua clădire, inaugurate la 11 iunie 1989, sunt expuse cărți, fotografii și documente ce ilustrează viața lui Ion Creangă: elev, părinte și profesor, precum și scriitor:

‘Bucoavna’ – unul dintre primele grunduri;
scriitorul e fotografia originală;
cărți care au aparținut lui Ion Creangă ‘seminarist’;
original școală cărți creat de Ion Creangă;
colecția de revizuire a ‘Literar de Discuții’, 1867 – 1889 unde Ion Creangă a publicat lucrările sale;
colectia de documente originale de la scriitorul strămoșii lui;
colectia de documente originale ale lui Mihai Eminescu tatăl;
publicații, clienți, probleme legate de Ion Creangă viața și lucrări;

‘Ion Creangă’ hut organizează, anual, patru sărbători tradiționale:

2 ianuarie – ziua scriitorului de înmormântare;
1 Martie – ziua de naștere a lui Ion Creangă;
14-15 aprilie – Hut Zile – de ani de la inaugurarea primului muzeu literar memorial din România;
31 decembrie – zi de la moartea scriitorului – ‘Colinde de Craciun la Cabana’.

‘Ion Creangă’ societății literare adună tinerii creatori din Iasi si din restul tarii; se întâlnesc duminică la fiecare două săptămâni și au publicat volumul Povești din Colibă’, Editura Junimea, 1996, cu câștigătorii ‘Ion Creangă’ concurs național de opere literare – „Povestiri”. Ion Creangă hut este cel mai vizitat muzeu din Iași, și este luat în grijă de către două de limba și literatura română profesori (unul este membru al Uniunii Scriitorilor, cercetător în Ion Creangă e viata), trei supraveghetori și un casier. Ion Creangă hut a reprezentat mult timp un simbol. De multe ori vine de autentic imaginea tipic romanesc valorile tradiționale. Acesta oferă posibilitatea de a cunoaște o excepțională român creator, un autentic român de interne, un geniu (Ion Creangă) – a identificat cu însăși poporul român în momentele cele mai glorioase ale creativității.