‘Vasile Alecsandri’ Casa Memorială – Mircești

Casa memorială a fost construit de poetul Vasile Alecsandri în 1867, după design-ul lui este la 4 km de Roman – Iasi si Roman – Suceava autostrăzi. Poetul e vor de la 1885 poetul a plecat de la Mircești, casa Academiei române, cu toate bunurile sale, inclusiv biblioteca și unele manuscrise cu autograf. Cât de târziu, în 1914 Academiei române intră în posesia casei de facto și de a se numi un custode al averii. Prin urmare, din 1914 până în 1944 acest memorial și casa de cultură a fost deschis pentru public. Acest muzeu este văzut ca primul literare casa memorială din România, chiar dacă neoficial.

În timpul al doilea război mondial clădirea și bunurile lui au suferit mult, au nevoie de restaurare. Cât de târziu, în 1955, clădirea și-a recăpătat statutul său ca un muzeu, iar la 9 iunie 1957 este inaugurat ca un depozit de memorie culturală. În 1987, expoziția permanentă a fost reconstruit în conformitate cu noua tehnice moderne standarde. În 1992 expoziția permanentă a fost restaurat și și-a reorganizat, în timp ce în 1993 a fost redeschis pentru public. Acordul vizează doar cinci camere și un coridor (holul de la intrare, sala de biliard, Mary ‘ s room, sufragerie, dormitor, camera de lucru), restul de hale fiind improprii pentru asta.

Expoziția permanentă cronologic reconstituie etapele de Vasile Alecsandri viata si momente legate de activitatea sa literară. Acolo sunt expuse: părinților portrete, cei din familie, la Iași și Paris studii, debut literar, activitatea de dramaturg, participarea la evenimentelor de la 1848 și Unirea perioadă. Următoarea cameră este dedicat timp de poezii lirice și societatea Junimea, al cărui președinte de onoare a fost , la munca glorificarea luptei pentru independență, precum și marile piese istorice. Relația lui cu poetul Fr. Mistral este menționat și lui Montpellier, premiul pentru „Cântec pentru latină Stoc’. Sufragerie prezintă prieteni apropiați ai poetului, personalități marcante ale culturii românești: C. Negri, M. Eminescu, C. Negruzzi, T. Maiorescu, M. Kogălniceanu, Ion Ghica, A. Hurmuzachi, Jacob Negruzzi precum și soția și fiica.

Vizitatorul admira portrete de C. D. Stahl, N. Livaditti, Costache Agafitei, Victor Mihăilescu-Craiu, Traian Mocanu, Ioan Georgescu, precum și gravuri de epocă, fotocopii susceptibile de a recrea real Mircești atmosfera. Windows afișează primele ediții ale operelor sale cu autograf de poet: ‘Baladele Populare ale Românilor, București, 1866; ‘Balade et chants populaires’, Paris, 1856; Teatru de Repertoriu’. Iași, 1852; Un Țăran Nuntă, Iași, 1848; ‘Sat Îmbrățișări’, București, 1863; ‘Cântece Lirice’, Paris, 1853; ‘Prințul Despot’, București, 1880; ‘Ovidiu’, București, 1890, un.s.o.; poetul e acte și documente, manuscrise, scrisori, precum și obiecte de biblioteca, biroul, masa de sufragerie, fotolii, covoare, perdele, diplomat portbagaj, bicornous, sezlonguri, cartoane, un turc canapea, un ventilator, o țeavă, un microscop, albume, medalii, insigne, etc. Toate autentice exponate aduce la viata magia atmosfera în care el a scris lucrările sale : ‘Prințul Despot’, Horatio’, Legende’, ‘Padurea Rosie’, etc.

În curtea casei memoriale este mausoleul ridicat de Academia română, unde poetul e sicriu se află și oasele părinților săi. Grădina este plină de secole vechi de stejar copaci, minunate plante și alei.